Lüfer Balığı Nasıl Tutulur?
Lüfer, Marmara, Karadeniz ve Ege Denizi'nde yaşayan, oldukça lezzetli ve değerli bir balık türüdür. Hem kıyıdan hem de tekneden avlanabildiği için balıkçıların en çok tercih ettiği türlerden biridir. Lezzetli balıklar arasında olan lüfer balığının avlanması da bir o kadar zordur.
Halk arasında 12 cm’e kadar defne yaprağı, 13-17 cm arasında çinekop, 18-21 cm arası sarıkanat, 21-30 cm arası lüfer, 31-50 cm arası kofana, 50 cm ve daha büyüklerine sırtıkara isimleri verilir.
Sonbahar ve kış aylarında lüfer avcılığı yapılır. Keskin dişlere sahip olan lüfer, hemcinsleri dahil hemen hemen her tür balığa saldırır. Bu sebeple balıkçılar tarafından dişli diye de anılır.
Yumurta bırakmak için yaz aylarında Ege’den Marmara’ya, oradan da Karadeniz’e geçen lüfer balıkları eylül ayı ortası itibarıyla iyice yağlanmış ve irileşmiş olarak Karadeniz’den Marmara’ya inerler. Uzun süre Marmara’da kalarak avlandıktan sonra ise Çanakkale Boğazı’ndan Ege’ye doğru giderler.
Doğru Ekipmanı Seçin
Lüfer avcılığında yemli olta, sahte yem veya kaşık tekniğinden yararlanılabilir. Olta takımı için hırsızlı gezer takım ya da mantarlı olta takımları kullanılabilir. En çok tercih edilen avlama teknikleri, yemli oltalara zokalı sarkıtma veya mantarlı dip takımı olmaktadır. Lüfer avı için kıyı avcılığı tercih edildiğinde zargana ve istavrit gibi taze yemler kullanılabilir.
Ayrıca, misinadan faydalanarak lüfer avını çeşitli derinliklerde gerçekleştirebilir ve böylece balıkların avlanma alışkanlıklarına uygun stratejiler geliştirebilirler.
Doğru Yemi Kullanın
Lüfer balığını avlamak için tercih edilen ekipman yemli olta ise yem seçimi önemli olmaktadır. Lüfer balığı canlı yemleri tercih eder. Beklemiş yemlere yanaşmaz. Bu sebeple taze ve canlı yemlerin kullanılması lüfer avı şansını artırır. Yem tercihi olarak, izmarit, istavrit, hamsi, sardalya ya da zargana kullanılması uygun olacaktır.
Lüfer avcıları genellikle avlarına daha fazla çeşitlilik katmak ve başarıyı artırmak amacıyla çeşitli renk ve boyutlarda sahte yemler ekleyerek olta setlerini zenginleştirirler.
Doğru Yeri Seçin
Lüfer tutmak için doğru mevsim sonbahar ve kış olmakla birlikte, dalgalı denizde kıyıdaki kayalık bölgeler de doğru bir yer seçimi olacaktır. Rüzgar yönüne göre av yapmak, lüfer bulmayı kolaylaştırır. Lüfer balığının özelliklerini bilmek avantaj sağlayacaktır.
Lüfer balığı yoğun olarak kumlu ya da çakıllı zeminlerde, kayalık alanlarda ve akıntılı alanlarda yaşayarak buradaki canlı deniz ürünleri ile beslenir. Lüferi bu bölgelerde arama ve tutma şansınız artacaktır. Ayrıca lüfer avı için sabahın erken saatlerini ya da akşam vakitlerini seçerek belirli bölgelerde olta atmak, balığın ağa takılma şansını yükseltir.
İstanbul Boğazı kıyısında bulunan Akıntıburnu, bu bölgelerin önde gelen balık tutma alanlarından birisidir. Burası özellikle, lüfer ve istavrit gibi balıkların rotalarında bulunması ve balık popülasyonunun zengin olması sebebiyle tercih edilen bir balık tutma bölgesidir.
Tuzla Güzelyalı Sahili ve Şile de İstanbul’da bulunan diğer güzel balık avlama yerlerindendir.
Uygun Tekniği Kullanın
Lüfer avlarken sarkıtmalı zoka veya mantarlı dip takımı yöntemleri yemli olta tekniklerinde tercih edilebilir. Gece tekneden yapılacak lüfer balığı avcılığında sarkıtmalı zoka yöntemi daha başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Kıyı avcılığında ise daha çok mantarlı dip takımı kullanılır.
Kıyıdan Uzun Olta Tekniği (Asansör Sistemi) ile Avlanma
Kıyıdan uzun olta tekniği ile avlanırken bedenin bir ucuna klips diğer ucuna da biri gezer diğeri avcı iğne olmak üzere iki iğne bağlanır. Canlı yemler, gezer iğneyi kapatacak şekilde avcı iğnenin sırtına hafifçe geçirilerek çok sıkmadan takılır.
Beden hazır olduktan sonra kamıştan gelen ana misinanın klipsine avlanılacak alana uygun ağırlıktaki kurşun takılıp ileri fırlatılır. Kurşun dibe gittikten sonra bedenin klipsini ana beden misinasına geçirebilirsiniz. Ardından lüferin yeme gelmesi ve oltada vuruşun hissedilmesi beklenir.
Kıyıdan Zokalı-Hırsızlı Takımla Avlanma
Zoka ile avlanmak lüfer avcılığı için tercih edilen yöntemlerden biridir. Bu avlanma yönteminde kullanılacak yemler, istavrit, hamsi, izmarit gibi balıkların yaprak, tekgöz veya şakşak denilen şekillerde kesilmesi ile hazırlanır.
Yaprak yem, balığın kuyruk kısmından başlayarak göğüs kısmına kadar kesilip fileto haline getirilmesidir. Tekgöz yem, balığın kuyruk kısmından kafasının da yarısı dahil olacak şekilde kesilerek elde edilen filetodur. Şakşak yem ise, balığın kuyruk kısmından baş kısmına kadar her iki tarafından kesilip kılçığın çıkarılması ile oluşturulan ikili filetodur.
Bu yöntemler lüferin bu yemlere gelme olasılığı yükselterek zoka ve hırsıza takılma ihtimalini artırır.
Mantarlı Dip Oltası ile Avlanma
İki iğne bir kulaca yakın bir bedene peşpeşe takılır. İğnenin arkasına da mantar takılır ve bu beden, kamıştan gelen ana beden misinasının ucundaki klipse bağlanır. Ayrıca bu klipse kurşun da ilave edilir. Mantarın görevi yemin dibe oturmasını engellemektir.
Lüfer Balığının Faydaları Nelerdir?
Lüfer balığının yüksek kaliteli protein içeriği, vücuttaki hücre yenilenmesini destekler ve kas dokusunun korunmasına yardımcı olur. Ayrıca, lüfer omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Bu da kalp sağlığını iyileştirebilir, kolesterol seviyelerini düzenleyebilir ve iltihaplanmayı azaltabilir. Lüfer ayrıca B12 vitamini, demir, çinko ve selenyum gibi önemli vitamin ve mineralleri içerir. Bu besin öğeleri, sinir sistemi fonksiyonlarını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kemik sağlığını korur ve enerji metabolizmasını düzenler.