x
Kefal Avı Nasıl Yapılır?

Kefal Avı Nasıl Yapılır?

30 Kasım 2023

Kefal balığı avlaması zor olan balık türlerindendir. Yandan basık ve uzun bir vücuda sahiptirler. Dişleri küçüktür ya da hiç yoktur. Kefal balığı vücudunu saran iri pullarla kaplıdır. Sığ sularda beslenmek için bulunurlar ve sürüler halinde dolaşan hızlı balıklardır. Genellikle alglerle beslenseler de omurgasız deniz canlılarını da tüketirler.

Kefal Tutmak İçin Hangi Yem Gerekir?

Kefal balıklarını avlamak için çeşitli yemler kullanılabilir. Özellikle tercih ettikleri bir yem bulunmamakla birlikte kullanılan başlıca yemler arasında kurtçuk, ekmek, balık içi, deniz solucanı ve tavuk eti girmektedir. Ekmek kullanılan kefal balığı avcılığında sarma diye bilinen çok iğneli olta kullanılır ancak yeme gelen balıklar genellikle kalem büyüklüğünde olur.

Kefal Nasıl Yakalanır?

Kefal balıkları kurnaz olmalarının yanı sıra ürkek bir balık türüdür. Sürü halinde dolaşırlar ve beslenme alanları aylara ve diğer deniz canlıların popülasyonuna göre değişir. Bunun yanı sıra çok büyük sürüler halinde dolaştıklarında genellikle yumurtlama zamanlarında olurlar. Küçük gruplar halinde ise kurnazca suyun yüzeyine yakın gezip yemlenirler. Bu sebeple kefal balığını ile çoğu zaman kıyı kesimlerinde olta atarken karşılaşabilirsiniz. 

 

Avlandığınız suda kefal olup olmadığından emin olmadığınız zamanlarda ise denize ekmek atarak gelen balıklara bakabilirsiniz. Genellikle kefal balıkları ekmeği didiklemek üzere yeme yaklaşacaktır. Dere ağızlarında ve liman içlerinde kefal balıklarına rastlamak daha olasıdır.

Kefal Yakalama Teknikleri

Kefal balıklarını yakalamak için yeme göre kullanacağınız olta da değişkenlik göstermektedir. Bunun yanı sıra Kıbrıs oltası ismi verilen çok iğneli sarma olta genellikle kefal balığı avlamak için tercih edilir. Oltaya ekmek takılır ve kefal balığının yeme gelip yakalanması beklenir. 

 

Kamış ile kullanımı daha rahat olan çoklu iğne takımı ile kefal avı yapılabilir. 0.30 beden monofilament misina ve köstek bölümünde 0.25 misina kullanılması avcılık performansını artırır. 

 

Birbiri ardına bağlanacak olan 7-10 iğne ile av yapılabilir. Çoklu iğne takımında 1799 serisi 7-8-9 numaralı iğneler oldukça başarılıdır. Yem olarak ekmek tercih ettiğinizde iğne grubunun 80-90 cm gerisine monte edilecek 30-50 gramlık bir şamandıra, kullanacağınız çoklu iğne olta takımını tamamlayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, iğneler yemin üstünde olmalıdır. Yem olarak sardalya kullanmak istediğinizde şamandıra arkasına 25-30 gramlık bir gezer kurşun takmak gerekir.

 

Klasik köstekli olta ile 2-3 iğneli aşağı yukarı iki karış kösteğe 50 gram kurşun takılır ve olta, kefalin bulunduğu suya göre ayarlanıp kurt ile yemlenip suya bırakılır. Bu takım için kullanılan misina olabildiğince ince (0.15-0.25 mm gibi) ve iğneleri de 8 numarayı geçmeyecek şekilde takılmalıdır. Klasik köstekli olta kullanımında tercihe göre şamandıra da kullanılabilir.

 

Tek iğneli kefal avcılığı, kamış ile kullanımı zor bir avcılık takımıdır. Kullanılacak misina monofilament 0.20-0.25’lik olmalı, kısa pala çapraz iğne ve yapısı ince 220N 14-15 numara iğneler de kefal avı için istenilen performansı sağlayacaktır. Bu takımda bağlanacak tek bir iğne yeterli olacaktır. Takım için yem olarak sardalya bağırsağı veya biraz ıslatılmış ekmek parçası yeterli olmaktadır. Kefal balığı yemi yemekten ziyade didikleyicidir. Bu sebeple oltaya takılıp avlanması zor bir balık türüdür.

 

Kefal balığının oltaya gelip yemleri didiklediğini gördüğünüzde kuyruk kısımları size paralelken sert tasmalama yapmak onları avlamak için önemli bir unsurdur. Kefal balıklarının yemi yutmasını beklemek hata olabilir. Bu sebeple yeme gelen ve didikleyen kefal balığını gözlemlemeli ve iğneye yakın olduğu anda tasmalama yaparak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Kefalin Faydaları Nelerdir?

Kefal, yüksek kaliteli protein içerir ve vücut için gerekli olan temel amino asitleri sağlar. Aynı zamanda omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir, bu da kalp sağlığını destekleyebilir, kolesterol düzeylerini düzenleyebilir ve iltihaplanmayı azaltabilir. 

 

Kefal, B12 ve D vitaminleri, demir, çinko ve selenyum gibi önemli vitamin ve mineralleri içerir. Bu besin öğeleri, sinir sistemi fonksiyonlarını destekler, kemik sağlığını güçlendirir ve bağışıklık sistemini korur. 

 

Kefal balığı aynı zamanda düşük kalorili bir protein kaynağıdır. Bu da kilo kontrolüne katkıda bulunabilir.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.