İzmarit Balığı Nasıl Tutulur?
İzmarit balıkları, genellikle kayalık ve yosunluk yerlerde bulunur. Derisi pullu ve vücut yapısı yanlardan basıktır. Sırt yüzgeci tek parça dikenli şekilde ensesinden kuyruğuna kadar uzanır. Balık oltadan alınırken bu sert dikenlere dikkat edilmelidir. Sırtı kahverengi ve yan kısımları beyaz bir balık türüdür.
Kış aylarında denizin derinliklerinde olmayı sever. Yaz aylarında ise kıyılara yayılış gösterir. Tüm denizlerde bulunabilir. Ortalama izmarit balığı özelliklerinde boyları genellikle 15-20 cm arasındadır. 20 cm ve üzeri boyutlara sahip izmarit balıkları iri sayılır.
İzmarit Balığı Ne Zaman Tutulur?
İzmarit balığı için en verimli avlanma dönemi ilkbahar ve sonbahar zamanlarıdır. Genellikle yosunların bulunduğu alanlarda, yosunların aşağı yukarı bir karış kadar üzerlerinde dolaşırlar. Avlanmaları için uygun zamanlar ise sabah saatlerinden başlayarak gece geç vakitlere kadar sürmektedir.
İzmarit balıkları aç gözlü olmaları sebebiyle oltadaki yeme gelen diğer izmarit balıklarının yemi aldığı oltaya takılır.
İzmarit Yakalamak İçin Nasıl Bir Olta ve Uç seçimi Yapılmalıdır?
İzmarit balığı avlamak için izmarit oltaları, üçlü köstekli şamandıralı takım veya üçlü köstekli dip takım, 8, 9 numara çapraz iğneli 0.18 köstek, 0.30 ya da 0.35 kullanabilirsiniz. Suda akıntı varsa akıntıya göre 75 gram ile 125 gram arasında ağırlığı olan bir kurşun tercih edebilirsiniz.
İzmarit balığının başlıca tercih ettiği yem midyedir. Karides parçaları, sülünes, akyem gibi balıkların sırt kısımlarındaki etler kullanılarak da izmarit balığının oltaya gelmesi sağlanabilir. Midyeleri çok kolay bir şekilde oltadan alabilirler bu sebeple yem olarak midye kullanacaksanız bıçak yardımı ile midyeyi açıp gazete ya da tülbent üzerine dizdikten sonra hafifçe tuzlayıp gazete kağıdına sarıp buzdolabında ya da serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Böylece suyunu kaybeden midye, yapış yapış bir yapı kazanacaktır. Bu durumda midye iğneye bir kez saplanır ve iğne sapına sarılarak tekrar edilebiliyorsa bir kaç kez daha sarılabilir. Bu sayede izmarit balığı midyeyi kolay bir şekilde yiyemez ve iğneye takılma ihtimali yükselir.
İzmarit Yakaladıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?
İzmarit, ensesinden kuyruğuna kadar sert sırt yüzgeçlerine sahip bir balık türüdür. Yakaladığınız izmariti oltadan çıkarırken sırt yüzgeçlerinin elinize gelmemesine dikkat etmek gerekir. Oltaya takılan izmarit balığı yüzeye çekilirken savunmaya geçerek dikenlerini çıkarır. Bu sebeple balığı oltadan çıkarırken elinize batma olasılığı vardır. Ele batması uzun süre acı verir. İzmarit balığını karın bölgesinden tutup oltadan çıkarmak olası kazaların önüne geçecektir.
İzmarit Balığının Faydaları Nelerdir?
İzmarit balığı, A, B1, B2, B12 ve D vitaminlerini içerir. Karbonhidrat oranı düşük olması nedeniyle kolaylıkla sindirilebilir. Kalsiyum ve çinko içermesi nedeniyle kas ve kemik sağlığı için son derece faydalıdır. Diğer balıklarda olduğu gibi izmarit balığı da bolca fosfor içermektedir. Göz sağlığı ve gelişimi için fosfor son derece önemlidir.
İzmarit İçin Nasıl Bir Olta Takımı Seçilmelidir?
İzmarit balığını yakalamak için kullanılabilecek başlıca üç farklı takım vardır.
Üç Köstekli Takım
Üç köstekli takımda 0.40 mm veya 0.35 mm ana beden, 0.25-0.30 mm beden ve köstekler için 0.20 mm misina kullanılır. Köstek boyları 10-12 cm’dir. İğnelerin numarası 9-14 olmalıdır. İzmarit balığı avı için takım ince olursa av daha verimli olmaktadır. Yeme çok çabuk gelerek oltadaki vuruşlar hissedilince hafifçe tasmalayarak iğne balığın ağzında ise oturması sağlanabilir. Üçlü köstekli takım sandaldan, iskeleden, duba üstünden ya da yüksek kıyılardan kullanıma uygundur.
İzmarit Çaparisi
İzmarit çaparisi üç köstekli yemli takımın 15-25 iğneli olanıdır. Kullanımı üç köstekli takıma göre oldukça zordur. Üç köstekli takımda olduğu gibi köstek kalınlıkları aynı kalırken beden ve olta birer numara büyütülür. Bu takımı kullanmak için sandala ikisi önde karşılıklı, ikisi de arkada karşılıklı olacak şekilde dört direk dikilir. Yemli çapari bedeni atılır ve toplanırken bu direkler üzerine dizilir.
Yemlemelerde vakit kaybı olmaması adına yanınızda yardım edecek biri ile olmak işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun yanı sıra çapari bedeninin de en az iki tane hatta daha fazla olacak şekilde hazırlanması size kolaylık sağlar. Genellikle iki beden kullanılır. Bedenlerin biri suda avlanırken diğeri sandalda direkler üzerinde yemlenip hazır bulunur. Bedenin olta tarafına yapılan kafa ve oltaya bağlanan kopçalı fırdöndü ile bir beden kolayca çıkarılıp diğeri bağlanabilir. Takım sudan çekilip fırdöndü ele geldiğinde bedenden ayrılıp kullanılacak bedene bağlanır ve ikinci takım suya indirilir. Çekilmiş olan takım da boşalan direklere serilerek içindeki balıklar ayıklanır, bedene dolaşan köstekler düzeltilip yeniden yemlenir. Bu gibi iş sürecinin olduğu noktalarda yanınızda birisinin olup size yardımcı olması gerekmektedir.
Savurma Takımı
Savurma takımı ise izmarit avı için kullanılan takımların hepsinin hemen hemen aynı olması sebebiyle üç köstekli takımın aynısı veya iki köstekli olanıdır. Ayırıcı farkı, diğer takım sarkıtma olacak şekilde kullanılırken bu takım kıyıdan savurma olarak kullanılmaktadır. Kösteklerin daha uzun tutulması dışında düzenlenme ve yemlenme şekli de aynı şekildedir. Bunun sebebi ise, hem takım hafif iskandille dibe inerken hem de çekilirken boş kalan köstekteki yemin sallanarak balığı kendisine çekmesini amaçlamasıdır. Ağırlık için derinliğe göre 40-50 gram yeterli olacaktır ancak bundan daha az ağırlık da denizin durumuna göre seçilebilir. Kıyıdan savrularak atılır. Taşlık ve kayalık yerlerde kullanılmamalıdır. Çünkü bu yerler savurma takımları için uygun yerler değillerdir. El oltası olarak da makineli kamışlı olarak da düzenlenebilir.