İstavrit Nasıl Pişirilir?
Carangidae familyasına ait olan istavrit, yanlardan basık ve tek bir vücut tipine sahip bir balık türüdür. Dişleri ince ve kuyruğu derin çatallı olan bu balığın iri gözleri bulunmaktadır. Özellikle Marmara gibi sularda balık avcılığına yeni başlayanların sıkça karşılaştığı bir balık türüdür. "Kraça" adı verilen küçük boy istavritlere ek olarak büyük boyutlu olanlarına da "İstavrit Azmanı" denir. Türkiye'de yaygın olarak tüketilen balıklardan biridir ve Marmara, Ege ve Karadeniz gibi bölgelerde bulunur. İstavrit, genellikle eylül ayında başlayan balık avı sezonuyla birlikte yakalanmaya başlanır. Ancak istavritin en lezzetli olduğu zaman dilimi genellikle kasım ve şubat ayları arasına denk gelir.
İstavrit balığı, küçük ve yağlı bir balık türüdür. Omega-3 yağ asitleri, protein ve B vitaminleri bakımından zengin içeriğiyle bilinir, bu da sağlıklı beslenme için önemli bir kaynak olmasını da sağlar. Daha fazla bilgi için İstavrit Balığının Özellikleri Nelerdir yazımız da dikkatinizi çekebilir.
İstavrit Tavada Nasıl Yapılır?
İstavritin özel lezzeti ve besleyici özellikleri, Türk mutfağında önemli bir yer edinmesine neden olmuştur. Ayrıca bu balığın taze ve yerel olarak tüketilmesi, Marmara, Ege ve Karadeniz bölgesinde sofraların vazgeçilmez bir parçası haline getirmiştir. Balık tercihiniz genellikle istavritse onu sadece kızartarak değil daha hafif ve sağlıklı alternatif pişirme yöntemleriyle de lezzetlendirebilirsiniz.
Tavada istavrit yapmak için öncelikle balıkları temizledikten sonra suyun altında iyice yıkayın. Tam anlamıyla temizlendiklerinden emin olduktan sonra iç kısımlarına tuz serpiştirin ve tuzla harmanlayarak bir süre süzgeç içinde fazla sularını akıtmak üzere bekletin. Ardından fazla yağ emmelerini engellemek ve çıtır bir dokuya sahip olmalarını sağlamak amacıyla istavritleri mısır ununa bulayın. Balıkların iç kısımlarına mısır ununun bulaşmamasına dikkat edin. Pişirme işlemi için geniş tabanlı ve hafif derin bir tavayı hazırlayın. İçine ayçiçek yağı ekleyin ve yağı kızdırın. Kızgın yağa istavritleri, kuyruk kısımları ortaya gelecek şekilde yerleştirerek her iki tarafını da çıtır çıtır olana kadar kızartmaya başlayın. Fazla yağı süzülmeleri için kâğıt havlu serili bir kaba alın, bir süre beklettikten sonra sıcak servis yapın.
İstavrit Fırında Kurutmadan Nasıl Pişirilir?
Evde istavrit hazırlamak istiyorsanız, lezzetli bir sonuç elde etmek için fırında pişirme yöntemini seçebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde tavada kızartmaya kıyasla daha az yağlı istavritler elde ederken evinizde balık kokusu oluşmasını da engellemiş olursunuz.
Fırında istavrit için ilk olarak balıkları iyice temizleyip yıkadıktan sonra zeytinyağı ve tuz ile karıştırın, bu şekilde bir süre marine edin. Daha sonra her bir balığı, iç kısmına temas etmeyecek şekilde mısır ununa güzelce bulayın ve yağlı kâğıt serili bir fırın tepsisine yerleştirin. Balıkların üstüne tekrar zeytinyağı gezdirerek kurumadan ve lezzetli bir şekilde pişmelerini sağlayın. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirin. Dışı çıtır çıtır, içi ise yumuşacık ve ağızda dağılan istavritleriniz hazır olacak.
İstavrit Izgarada Nasıl Pişirilir?
Eğer evinizde bir ızgara varsa ve mısır unu kullanmadan istavrit pişirmek istiyorsanız bu pratik yöntemi deneyebilirsiniz.
Balıklarınızı özenle yıkayıp temizledikten sonra geniş bir kaba alın. Üzerine tercihinize bağlı olarak zeytinyağı veya sıvı yağ gezdirin, tuz ve isteğe bağlı olarak kekik ekleyerek iyice harmanlayın. Kekik yerine farklı baharatlar da kullanabilirsiniz.
Izgaranın üzerini önce soğan veya patatesle ovun, bu sayede balıkların yapışmasını önlemiş olursunuz. Sonrasında bir fırça yardımıyla yağlayın ve hazırladığınız istavritleri tek tek ızgaraya yerleştirin. Her iki tarafını da güzelce pişirip sıcak sıcak servis edebilirsiniz.