Çipura Nasıl Tutulur?
Çipura balığı ülkemizde genellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında bulunur. Nadiren de olsa Karadeniz kıyılarında rastlamak da mümkündür. Küçük kabuklu canlılar, ufak balıklar ve diğer hayvanlarla beslenen etçil bir balık türüdür. Eti beyaz, sert ve az kılçıklıdır.
Çipura çok dikkatli ve temkinli bir balıktır. Oltadaki yeme hemen atılmaz. Önce küçük darbelerle yemeye başlar. Bu sırada olta takımını kıpırdatmadan beklemek gerekir. Darbeler şiddetlendiğinde anlaşılır ki çipura oltaya takılmıştır. Denizden çıkarılıp kenara alınırken kepçe kullanılması tercih edilir. Çenesi güçlü bir balık olması sebebiyle kullanılan iğnenin çelik dövme veya kalın yapılı olması gerekmektedir. Ayrıca, misinayı kesme ve iğneyi kırma olasılığı da unutulmamalıdır.
Çipura tutmak için yem olarak yengeç yavrusu kullanılabilir. Böylece, diğer balıkların bu yeme gelmesi engellenerek yalnızca çipura balığının yeme gelme olasılığı artacaktır.
Çipura Nasıl Avlanır?
Çipura avında sabır ve dikkat önemlidir. Çipuralar genellikle sürüler halinde dolaşır. Bu nedenle bir kez bulunduğunda birden çok balığı yakalama şansınız olabilir. Çipura, av sırasında çevresindeki aktivitelere duyarlıdır. Avcılar sessiz ve dikkatli olmalıdır.
Mayıs ayı çipura avı için oldukça uygun bir zamandır. Diğer önemli dönem ise çipura balıklarının kıyılara fırtınalarla geldiği ekim ayının sonlarına doğru gerçekleşir. Çipuraların kıyı geçişleri genellikle bu iki ay arasındadır. Ancak nadir de olsa kıyılarda her mevsim çipura yakalayabilme olasılığı vardır.
Çipura avı keyifli ve değişken bir süreçtir. Doğru zamanı yakalayarak her mevsimde başarılı bir av deneyimi yaşamak mümkündür. Özellikleri bakımından tanınması faydalı avda faydalı olacaktır.
Çipura avlamak için kullanılacak ekipman ise tercihinize göre değişir. En yaygın yöntem klasik ikili ya da üçlü köstekli takımlardır. Bu takımlar kullanılırken dikkat edilmesi gereken kısım ise köstekleri bedene bağlayan misinanın biraz uzun tutulmasıdır. Böylece yemler daha görünür olur.
Liman içlerinde avcılık yapacak ve yem olarak sardalya kullanacaksanız önde ikili kanca kurşunsuz ya da gezer kurşunlu takım ile çipuraların avlanması kolaylaşır. Kıbrıs sarması takımı ile sardalya kullanımı uygundur. Gece saatlerinde liman içi avcılığında şamandıra altına stoper yardımı ile hazırlanan Kıbrıs sarmalı (yem olarak sardalye ile) daha başarılı sonuç verebilir. Bu takımda iğneler ile şamandıra arasında yaklaşık 1,5 metre aralık olması önemli bir detaydır. Gece çipura avcılığında kullanılacak şamandıranın fosfor takılabilecek yapıda olması, rahat ve kolay avcılık için bir diğer unsurdur.
Kaliteli misina kullanmak çenesi güçlü olan çipuranın misinaya olası bir zarar vermesinin önüne geçer. 50’lik ya da 40’lık ana bedenlere 30- 25’lik köstekli takımlar avlanmanız için daha kullanışlı olur. Kullanılacak misinanın fluorocarbon yapıda olması çipuranın iğne takımından misinayı görmemesi ve böylece sadece yemlerin gözükerek iğneye takılıp avlanmasını kolaylaştırır. Çipura avında 2-3-4 numaralı, kısa pala, çapraz siyah iğneler daha kolay yakalanmalarını sağlar.
Teknede zoka ile çipura avcılığında misina kalitesine göre kalınlığı değişen ancak genelde oltadan iğne takımına gelecek olan misinanın 0.30 mm veya 0.40 mm olmasına dikkat edilmelidir. Misinanın ucuna klipsli ya da normal fırdöndü bağlanabilir.
Derin sularda çipura avcılığında ise mercan avlanacak gibi olta takımı kullanılabilir. 0.50 mm misina, fırdöndü ve 4 köstekli 0.35 mm’lik takım, 6-7 numara kancalı ve en altta kurşun olacak şekilde hazırlanır. Derinliğe ve akıntıya göre kurşunun ağırlığı değişir. Derin sularda kıyıdakinin aksine çipuranın vuruşu çok hafiftir ve fark edilmeyebilir.
Kıyıdan Çipura Nasıl Avlanır?
Kıyıdan çipura balığı avlamak için genellikle üzerinde midye olan taşlıkların olduğu alanların tercih edilmesi, dalgalı bir denizin olması oltanıza çipuranın gelme şansını artıracaktır. Kıyı avcılığı uzak atış teknikleri ile yapılır. Çipura avlamak için tek ya da çift köstekli oltalar tercih edilir. Yem olarak ise yengeç, madya ve kaya midyesi kullanılabilir. Bunların yanı sıra kullanılabilecek mamun, sülünes, kurt gibi yemler diğer küçük balıkların ilgisini çekip onları çekecek ve yemlerin bitmesini sağlayacaktır. Bu durumda da çipura yakalama olasılığı azalır.
Çipura Yakalamanın Püf Noktaları
Atılan iğneye darbeler olacaktır ancak hemen aksiyon almamak ve sabırla beklemek gerekir. Aksi halde yemi temkinli darbelerle yiyen çipura ani bir hareketiniz ile kaçabilir. Oltada hareket hissettiğinizde oltanızı hiç oynatmadan beklemeniz gerekir. Bu darbeler hızlanınca ve şiddetlenince anlaşılır ki çipura iğneye takılmış vaziyettedir.
Kısa ve güçlü bir tasmalama yapılarak iğne damağa oturtulur. Makara boşluk vermeden sarılarak balık denizden çekilir. Çipurayı rahatça alabilmek için kepçe kullanmak faydalı olacaktır. Çünkü çipura oldukça hareketlidir ve bu hareketleri devam edecektir.
Avlanılacak bölgede çok ses ve gürültü olmaması, kullanılan iğnenin yapısına dikkat edilmesi, misinanın sağlamlığına önem verilmesi çipura avlarken dikkat edilmesi gereken diğer detaylardır.
Ayrıca sığ ve hafif akıntılı sularda zoka, derin sularda ise üçlü beden veya sarkıtma iğne takımı kullanılabilir.
Çipura En Çok Hangi Yeme Gelir?
Çipura için kullanacağınız yemi önceden başka balıkların bitirmemesi için yem seçimi avlanılacak bölgedeki balık popülasyonuna göre çeşitlilik ve değişkenlik gösterecek şekilde yapılmalıdır. Çipura için kullanılabilecek yem çeşitliliği çok fazladır. Sülünes, karides, midye, sardalya, yengeç, boru kurdu, madya, kalamar ve mamun gibi çeşitli yemler bu çeşitliliğe örnektir ve bu yemlerin hepsi ile çipura avı yapılabilir.
Ayrıca sonbahar ve kış aylarında çipura avlanmak istendiğinde kullanılacak sardalya halka biçiminde kesilerek oltanın kancasının bütününü kaplayacak şekilde takılmalıdır. Kolay çıkmaması ve diğer balıkların yemi çabucak yiyip bitirmemeleri için yem ipiyle sarılmalıdır.
Çipura avlamak için seçilen alanda küçük balıklar fazla ise sert kabuklu canlılar (yengeç, madya gibi) tercih edilir. Böylece yem suyun altında uzun süre dayanabilir.
Çipura Balığı Nerelerde Bulunur?
Çipura, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz gibi Türkiye'nin kıyı bölgelerinde sıkça rastlanan bir balıktır. Genellikle kumluk alanların taşlık alanlarla buluştuğu yerlerde bulunur. Kayalıklarda midyenin oluşu da çipuranın buralarda yoğun olduğu anlamına gelir. Rüzgarın kıyıya estiyi zamanlarda çipura balığı kıyıya sokulmayı sever. Dalgalar ile birlikte deniz kumunun dibindeki kurtlar ve küçük kabuklu canlıların ortaya çıkarak kıyıya sürüklenmesi sebebiyle çipuraların kıyıda beslenme olasılığı artar. Böylece kıyı alanlardan çipura avı için oltanızı çok ileriye atmanıza gerek olmayacaktır.
Özellikle sabahın ilk saatlerinde çipura yakalama olasılığı fazladır. Öğlen saatlerinde ise çipuralar 10-20 metre arası derinliklere çekilirler. İri çipura balıklarının daha derin sularda bulmak mümkündür.
Çipura Balığının Faydaları Nelerdir?
Çipura balığı, besleyici değeri yüksek ve birçok sağlık faydası sunan bir deniz ürünüdür. Kaliteli protein kaynağıdır ve vücut için gerekli olan temel amino asitleri içerir. Ayrıca omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Bu da kalp sağlığını destekleyebilir, kolesterol düzeylerini düzenleyebilir ve iltihaplanmayı azaltabilir.
Çipura, B12 vitamini, D vitamini, demir, çinko ve selenyum gibi önemli vitamin ve mineralleri içerir. Bu besin öğeleri, sinir sistemi fonksiyonlarını destekler, kemik sağlığını güçlendirir ve bağışıklık sistemini korur.