Çipura Nasıl Pişirilir?
Çipura ya da çupra olarak bilinen balık türü, Sparidae familyasına ait olan ve Akdeniz bölgesinde sıkça bulunan bir türdür. Çupra, tropikal ve ılıman kuşaklarda yaygın olarak bulunan bir balıktır. Akdeniz ülkelerinde, İngiltere kıyılarında ve Kanarya adalarında sıkça karşılaşılabilen çupra, ülkemizde de özellikle Akdeniz sahilleri ve Ege kıyılarında yaşamaktadır. Genellikle 0-30 metre derinliklerde bulunan bu balık türü hem lezzetli hem de besleyici bir özelliğe sahiptir.
Çipura, beyaz etli ve lezzetli bir deniz balığı türüdür. Ayrıca, Omega-3 yağ asitleri, protein ve vitamin bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Çipura hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için Çipuranın Özellikleri yazımıza göz atabilirsiniz.
Çupra Nasıl Pişirilir?
Çupra balığı, fırında, tavada, ızgarada ve mangalda çeşitli şekillerde pişirilebilen bir balıktır. Çupra nasıl pişirilir sorusuna verilebilecek cevaplar da pişirme yöntemine göre değişkenlik gösterecektir. Çupra balığının lezzetini en üst düzeye çıkarmak için pişirme işlemine başlamadan önce balık sosuyla özenle marine edebilirsiniz. Bu sayede balığın lezzetinin daha iyi ortaya çıktığını deneyimleyebilirsiniz.
Çupra Tavada Nasıl Pişirilir?
Çupra tavada nasıl pişirilir diyorsanız öncelikle balığın kılçıklarını temizlemelisiniz. Kılçıklardan arındırılan çupralar, geniş bir kap içerisinde un ve tuz ile karıştırılır, bu aşamada balıkların üzerine çizikler atarak daha iyi pişmesini de sağlayabilirsiniz. Daha sonra balıklar kızgın yağda ve düşük ateşte önlü arkalı bir şekilde pişirilmelidir. Pişirme işlemi genellikle 15-20 dakika sürer. Pişen çupraların fazla yağını almak için, kâğıt havlu üzerinde bekletmek işe yarayacaktır.
Çupra Fırında Nasıl Pişirilir?
Balıkların kılçıkları özenle temizlenir ve daha kolay pişmeleri için üzerine iki adet çizik atılır. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serilir ve balıklar düzenli bir şekilde yerleştirilir. Balıkların üzerine limon dilimleri, soğan dilimleri ve çeşitli baharatlar eklenir. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında balıklar kızarıncaya kadar pişirilir. Pişirme süresi, balığın büyüklüğüne ve fırının performansına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle kontrollü bir pişirme yapılması önemlidir. Pişen balıkları oda sıcaklığında 5 dakika dinlendirip ardından hemen servis edebilirsiniz.
Çupra Izgarada Nasıl Pişirilir?
Çupranın en lezzetli sunumu, ızgarada pişirilmiş halidir. İlk adım olarak çupraların kılçıkları titizlikle temizlenir ve üzerine iki çizik atılır. Marine işlemi için bir kap içinde zeytinyağı, sarımsak, tuz, karabiber ve doğranmış maydanoz karıştırılır. İsteğe göre marine sosuna farklı malzemeler de eklenerek özgün bir tat profili oluşturulabilir.
Balıklar, hazırlanan marine sosunun içine yerleştirilir ve buzdolabında 2 saat boyunca dinlendirilir. Buzdolabında dinlendirilen çupralar, elektrikli ızgara veya mangalda önlü arkalı şekilde pişirilir. Pişirme süreci ortalama 15 dakika kadar sürer. Ardından sıcak sıcak servis edilerek çupranın lezzetinin tadını çıkarabilirsiniz.
Çuprayla Yapabileceğiniz Tarifler
Deniz Börülceli Çipura Salatası
Çupra tek başına bir yemek olabileceği gibi salataların içerisinde de tüketilebilir. Çupra ile çok yakışan deniz börülcesi ile bir salata yapabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz. Deniz börülcesi ve sarımsak ile harmanlanan çupra balığı ile salata yapmak için malzemeler:
-
1 çipura
-
1 tatlı kaşığı tuz
-
1 çay kaşığı karabiber
-
1 demet deniz börülcesi
-
5 yemek kaşığı zeytinyağı
-
3 diş sarımsak
-
1 limon
Hazırlanışı:
-
Çipura balığının pullarını ve iç organlarını temizleyin.
-
Bir tencerede suyu kaynatın. Kaynar suya tuz, sirke ve çipurayı ekleyip ocağın altını kapatın. Bu karışımı soğumaya bırakın.
-
Sıcak suda bekleyen balıkları kendi suyunu salmadan homojen bir şekilde pişecektir.
-
Deniz börülcelerini tuzsuz bol suda harlı ateşte haşlayın, yeşil etli kısımları çalı gövdelerinden ayırın.
-
Haşlama sırasında tencerenin kapağını kapatmayın. Haşlanan börülceleri soğuk suyla geçirip, yeşil etli kısımlarını sıyırarak ayırın; çalı gövde kısımlarını atın.
-
Haşlanmış börülceleri bir kaba alın ve üzerine zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve limon suyu ekleyip karıştırın.
-
Soğuyan çipurayı düz bir zemine alın. Başını, kuyruğunu ve sırtındaki dikenli kısımları keskin bir bıçakla kesin. Üst etli kısmı bıçakla kaldırarak kılçığı alın.
-
Servis tabaklarına alınan deniz börülcelerinin üzerine çipura parçalarını yerleştirin.
-
Tuz, karabiber ve zeytinyağı gezdirerek servis yapın.
Çipura Füme
Malzemeler:
-
1 çipura balığı
-
Kaya tuzu
-
Karabiber
-
Dövülmüş hardal tohumu
-
Zeytinyağı
Bu malzemelere ek olarak kiraz talaşı, tencere ve tencere içine oturabilecek bir çelik haşlama aparatı ihtiyacınız olacaktır.
Servis için gerekli malzemeler:
-
Haşlanmış yumurta
-
Hardallı süzme yoğurt veya dilediğiniz bir sos
-
Turp, roka ve domates vb.
Hazırlanışı:
-
Baharat karışımını hazırlayın.
-
Balığın derisiz yüzünü zeytinyağı ile nazikçe ovun ve ardından baharat karışımıyla kaplayın.
-
Bir tencerenin içine biraz su damlatın, üzerine kiraz talaşı serin ve çelik aparatı yerleştirin.
-
Çelik aparatın yüzeyini yağlayın ve balıkları derisi altta kalacak şekilde yerleştirip tencerenin kapağını kapatın.
-
Ocağa alın, önce yüksek ateşte 5 dakika, ardından düşük ateşte 20 dakika kadar pişirin. Eğer tencere fırına girebiliyorsa, 225 derecede önceden ısınmış fırına verin.
-
Fırın ısısını 140 dereceye düşürün ve balıkları yaklaşık 40 dakika daha pişirin. Balığın boyutuna göre pişirme süresini ayarlayın.
-
Balık fümeyi, ılık veya soğuk olarak tüketebilir ve isteğe bağlı olarak çeşitli garnitürlerle servis edebilirsiniz.